Legenda siropului de arţar

Descoperit de triburile ameridiene cu mult înaintea coloniştilor americani, siropul de arţar a devenit o parte importantă din identitatea Canadei, frunza de arţa fiind folosită ca simbol al Canadei încă din secolul 18, fiind reprezentată atât pe steagul ţării cât şi pe monede.

Legenda spune că siropul de arţar a fost descoperit întâmplător de o femeie din tribul indian Iroquois. Se spune că la plecarea la o vânătoare, soţul ei a smuls toporisca tomahawk din copacul în care o infipsese cu o seară înainte. Un lichid a început să picure din locul unde fusese înfipt toporul. A doua zi, femeia a observat ca vasul din scoarţa de mesteacan aflat întâmplător la poalele copacului se umpluse cu un lichid şi crezând că este apă, l-a folosit la gătit. Rezultatul a fost o mâncare dulce, dar delicioasă şi foarte apreciată de soţul ei.

Artarul este un arbore rezistent, ce înfloreşte primăvara înainte de a înfrunzi, cu lemnul alb şi tare, cu frunze lucioase, despicate în cinci lobi lungi şi ascuţiţi.
In prezent se cunosc 10 specii de arţar: arţarul de zahar, arţarul negru, arţarul argintiu, arţarul roşu, arţarul fin, arţarul ţepos, arţarul de Pennsylvania, arţarul cu frunze mari, arţarul negondo, arţarul circiné. Din acest zahăr de arţar se fabrică siropul de artar, cunoscut în toată lumea pentru calitatea şi efectele sale benefice asupra corpului uman.

Siropul de arţar se obţine prin fierberea sevei copacului. Seva se recoltează numai într-o anumită perioadă a anului, de la sfârşitul lunii februarie până la jumătatea lunii aprilie. Dintre numeroasele specii de arţar, doar câteva sunt folosite pentru obţinerea acestei delicatese.

In funcţie de culoare, de data de recoltare a sevei şi de gust, siropul de arţar este clasificat în trei grade: A, B si C. Dacă siropul de grad A are o culoare maronie relativ luminoasă şi are o aroma fină, cel de grad C este închis la culoare si are un gust puternic aromat.

În prezent , Canada produce mai mult de 80% din cantitatea de sirop de arţar de pe glob, iar producţia din Quebec este controlată printr-un sistem de management bine pus la punct.

Acest articol a fost publicat în Sirop de arţar și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>